Esküvői fotós stílusok

Nagy fába vágtuk a fejszénk, amikor kitaláltuk, hogy blogot írunk az esküvőfotózási stílusokról. Összeszedtük nektek az
aktuális trendeket annak reményében, hogy segíteni fog benneteket a fotóskeresésben a Nagy Napra!

Ez a téma két részből fog állni, amit külön bejegyzésben olvashattok el. Az első a fotózási stílus, a második a [fénykép feldolgozási stílusa], egyikből azonban nem feltétlenül következik egyenesen a másik.

Milyen esküvői fotós stílusok léteznek?

A ma élő trendeket legegyszerűbben talán egy vonalon lehet bemutatni, aminek az egyik végén az “dokumentarista”
fotósok állnak, a másik végén pedig a “fine art” fotósok (ez a két véglet nem jelenti azt, hogy ne lenne átjárás a két stílus
között).

 

Dokumentarista stílus

A dokumentarista vagy más néven fotózsurnaliszta fotósoknak a legfontosabb jelmondata: “Mi az esküvőn csak megfigyelők vagyunk, és semmibe nem szólunk bele!“.

Ha egy dokumentarista esküvőfotós mellett döntötök, akkor számítsatok rá, hogy minden, ami akár egy készülődő szobában található tárgy (akár a tegnapi levetett ruha), az az esküvő napjához tartozik és értéke van. Ha a fotós úgy gondolja, így akár szerepelhet is a képeken (természetesen nem arról van szó, hogy ne törekedne a fotós a szép képek elkészítésére, csak számítsunk rá, hogy bármi visszaköszönhet egy fotón). A valóságot fogják tükrözni a képek és mindemellett a fotós azon fog igyekezni, hogy láthatatlan legyen és az esküvő napjának a hangulatát úgy adja át, mintha nem is lenne nála fényképezőgép. Pont emiatt nem kell erőltetetten mosolyogni, vagy esetleg pózolni a fotós kérésére. Az esküvő vidámsága, önfeledtsége tökéletesen meg fog mutatkozni ezeken a fotókon, minden apró részletével. Ezt szó szerint kell érteni, ugyanis ha az egyik vendég, vagy Ti magatok önfeledten nevetnek, az nem feltétlenül a legelőnyösebb mimika egy fotó esztétikai szempontjából. A fotókon viszont ezek a pillanatok is vissza fognak köszönni, mert ezek az igazán valódi érzések. Ezeket vadássza a fotós, mert ilyenkor önmagatok lehettek és lekerül rólatok a szociális állarc, amit mindenki folyamatosan hord, pláne ha tudatában van annak, hogy fotózzák.

A retusálás nem a valóságot tükrözi, így a legtöbb dokumentarista esküvőfotós igyekszik azt minimálisan alkalmazni. Azt ajánlom, hogy ha a dokumentarista fotós mellett döntötök, akkor legyen egy reális önképetek magatokról, hiszen a képek nem fognak hazudni, a nyers igazságot fogjátok látni. Cserébe egy csepp megjátszás sem lesz a fotókon, minden érzelem valódi, minden pillanat meg lesz megörökítve.

 Fine Art stílus

A másik vége az egyenesnek a fine art stílusú fotósok, akiknek a jelmondata: “Egy fotón legyen minden tökéletes!“.

Ezen nincs is sok magyarázni való, hiszen a jelmondat mindent elmond. Ezek a fotósok nem bíznak semmit a véletlenre (maximum az időjárást nem tudják befolyásolni). Az esküvőtök napján készült képek már akkor elkészülnek, mikor még el sem kattintotta a gépet a fotós, mert minden el van tervezve. A fotósok elpakolnak a készülődés helyszínén, megkeresik a legszebb fényeket, legszebb kompozíciót. A nevetés is gyakran megtervezett, de a fotón mégis őszinte és csodálatos. Ha a képeken azt szeretnétek, hogy tökéletesek legyetek, akkor nem is kérdés, hogy melyik stílust kell választanotok. Ezek a képek nem csak színkorrekciót kapnak, hanem retusálást is. A tökéletes képek által később az emlékeitek is tovább szépülnek és tökéletessé válik a Nagy Nap minden pillanata. Ehhez a stílushoz tartoznak a kreatívfotók is, aminek a helyszínét gondosan választjátok ki a fotóssal. A kreatív fotózás a cseresznye a torta habjának a tetején; ezek a képek bármelyik divatmagazinban megállnák a helyüket.

Ezután a két határozott tábor után nem szabad elfelejteni, hogy a vonal két végpontja között tudunk még végtelen számú pontot kijelölni, ami jelen esetben azt jelenti, hogy szerencsére a stílusok keverednek – mindenki megtalálhatja magának a megfelelőt. Attól függetlenül, hogy ha valaki fotózsurnalisztának vallja magát van, hogy beleszól az eseményekbe és a kép kedvéért néha egy-egy dolgot beállít és ugyan így a fine art stílust képviselő fotósok is hajlandók néha elengedni az irányítást és elkapott pillanatokra vadászni.
Mi is azt valljuk, hogy nem feltétlen jók mindig a végletek. Jók az elkapott, őszinte pillanatok, de van, hogy kis irányítás és tervezés is kell az esküvőre, hogy a lehető legjobb legyen a végeredmény.

Olvass tovább!